Endelig bevist: Stress skader hukommelsen
11 august 2015

KORT NYT FRA DANSKE FORSKNINGSINSTITUTIONER:

Stressramte klager ofte over, at de har svært ved både at huske og koncentrere sig, men hidtil har forskningen ikke kunnet bekræfte fænomenet.

Nu leverer danske forskere, med ph.d.-studerende Anita Eskildsen i spidsen, for første gang videnskabelige beviser for, at der er noget om snakken, når de stressramte siger, at de har svært ved både at huske og fokusere. Det skriver Regionshospitalet Herning i en pressemeddelelse.

Videnskab.dk har tidligere omtalt den danske ph.d.-studerendes forskning, der nu er publiceret i tidsskriftet The International Journal on the biology of stress.

De danske forskere sammenlignede hukommelsen og fokuseringsevnen for 59 stressramte og 59 raske mennesker og opdagede forskelle imellem de to grupper, der ikke var afhængige af for eksempel alder, uddannelse eller køn.

»Og her kan jeg faktisk se, at stresspatienterne fungerer dårligere. Selvom de alle, mere eller mindre, ligger i normalområdet, er der stadig en mærkbar forskel imellem kontrolpersonerne og stresspatienterne”, forklarer Anita Eskildsen, der er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet.

Endnu kan den nye forskning ikke levere svar på, om skaderne ved at være stresset også er permante, eller om de kan variere og måske blive mindre udtalte henover tid. Derfor er forskerne netop nu i gang med at undersøge forsøgspersonernes udvikling henover et helt år.

»Mange er bekymrede for, om de er ved at blive demente, eller om det er midlertidige symptomer, som forsvinder igen. Det har selvfølgelig en stor betydning for patienterne, at de får en afklaring,« fortæller Anita Eskildsen.

Læs også:

Kan stress slå ihjel?

Stress giver ikke kræft, viser ny undersøgelse på danske KZ-fanger

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.