En enkelt antibiotikabehandling skader dine tarmbakterier
Kilde: 
17 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Blot én enkelt behandling med antibiotika, kan forandre både bakterietypen og bakterieforekomsten i tarmene i månedsvis hos ellers sunde og raske mennesker - i visse tilfælde helt op til et år. Det viser et internationalt studie fra blandet Karolinska Instituttet i Sverige, ifølge Science Nordic.

En enkelt antibiotikabehandling kan med andre ord skade menneskers 'mikrobiom', der er en betegnelse for alle de mikrober, der lever på og i vores kroppe.

»De helbredsmæssige konsekvenser for tarmmikroberne burde øge bevidstheden om de individuelle risici forbundet med brugen af antibiotika - særligt i en (sygdomsramt) befolkning med et ureguleret mikrobiom,« skriver forskerne i deres artikel i tidsskriftet mBio.

29 svenskere og 37 briter deltog i det placebokontrollerede forsøg. De blev inddelt i grupper, hvoraf en gruppe fik placebomedicin. I den anden gruppe fik alle deltagerne ét ud af fire forskellige antibiotika.

Forskerne bag studiet analyserede mikrobiomerne i forsøgsdeltagernes spyt og fæces både før og efter en enkeltbehandling med antibiotika eller placebomedicin.

Både forekomsten og typen af mikroberne blev ændret væsentligt i alle deltagerne, der havde fået antibiotika. Mængden af såkaldte 'sunde bakterier' blev også reduceret betydeligt af behandlingen med antibiotika.

Læs også:

Antibiotika smadrer kroppens forsvarsbakterier

Tarmbakterier kan være skyld i fedme

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.