Elektrisk stimulation af hjernen lindrer kroniske smerter
Kilde: 
05 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Forskere fra University of Texas har fundet en ny løsning på kroniske smerter, der ikke involverer medicin: Elektrisk stimulation af dybe strukturer i den midterste del af hjernen, som blokerer smerter i rygmarven. Det skriver sciencedaily.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Experimental Brain Research.

Udover at lindre fysiske smerter kan den nye metode også hjælpe på det følelsesmæssige plan. Den elektriske stimulation frigør nemlig også stoffet dopamin, som kan reducere den følelsesmæssige pine og nedtrykthed, der er associeret med langvarig fysisk smerte.

»Dette er det første studie, der bruger et trådløst elektrisk apparat til at lindre smerte ved direkte at stimulere ventrale tegmentale områder af hjernen,« siger Yuan Bo Peng, psykologiprofessor på University of Texas og medforfatter af studiet, ifølge sciencedaily.com.

»Metoden bliver stadig testet i laboratorier, og den giver håb om, at vi i fremtiden vil være i stand til at lindre kroniske smerter uden bivirkninger fra medicin,« fortsætter han.

Det specialdesignede trådløse apparat blev brugt til at demonstrere, at stimulering af den nervegruppe, der er placeret i midten af hjernen, reducerede følelsen af smerte. Mere præcist reducerede stimuleringen smertesignalerne i rygmarven, som blokerer for opfattelsen af smerte.

Det er vigtigt at finde alternative behandlingsmetoder til kronisk smerte, da der er et højt niveau af misbrug i forbindelse med receptpligtig medicin på området. I USA står det så slemt til, at Det Hvide Hus har annonceret nye bestræbelser på at bekæmpe afhængighed og overdosis af smertelindrende medicin.

To millioner amerikanere misbrugte eller var afhængige af medicin mod kroniske smerter i 2014, og 165.000 amerikanere døde mellem 1999 og 2014 af en overdosis af medicinen.

Læs også:

Morfin eller motion: Hvordan kan man lindre kroniske smerter?

Hjernen kan være forprogrammeret til kronisk smerte

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.