E-cigaretter gør det ikke lettere at holde op med at ryge
Kilde: 
26 marts 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Rygere har akkurat lige så svært ved at lægge de rigtige smøger på hylden, hvis de forsøger at dulme rygetrangen med e-cigaretter, som hvis de lader være med at pulse på de alternative pinde med vanddamp.

Det konkluderer amerikanske forskere i det anerkendte tidsskrift JAMA Internal Medicine på basis af en spørgeskemaundersøgelse på 949 mennesker. Ifølge forskeren bag bør man øjeblikket holde op med at sprede budskabet, at e-cigaretter er en hjælp, når man forsøger at lægge rygningen på hylden. Det skriver Nature.com.

»Reklamer, der antyder, at e-cigaretter er effektiv hjælp til at holde op med at ryge, burde forbydes, indtil den slags påstande er underbygget af videnskabelige beviser,« skriver forskeren bag, Pamela Ling fra University of California, San Francisco, i en mail til Nature.com.

Hun bliver ifølge Nature.com bakket op vicedirektøren for Center for Global Tobacco Control ved Harvard School of Public Health i Boston.

Studiet »er en vigtig tilføjelse til den voksende mængde forskning, der antyder, at e-cigaretter ikke er særligt gode til at få folk til at stoppe med at ryge. Offentligheden bør lære begrænsningerne ved e-cigaretter i forbindelse med rygestop bedre at kende,« skriver Vaughan Rees i en mail til Nature.com.

Området er meget debatteret i øjeblikket, og der mangler solid evidens for, hvad e-cigaretter kan og hvor sundhedsskadelige de er.

Andre forskere er uenige med de to og hæfter sig i stedet ved, at e-cigaretter ser ud til at være den bedste mulighed for at stoppe dødsfald relateret til rygning og at få erstattet cigaretter med et mildere alternativ.

Du kan læse meget mere om debatten i Videnskab.dk’s artikler:

Er e-cigaretter sundhedsskadelige?

Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.