Drik mælk til julesnapsen og undgå at få leverskader
12 december 2013

KORT NYT FRA DANMARK

Alkoholindtaget til julefrokosten kan give en slem hovedpine dagen, men modsat skader fra et decideret alkoholmisbrug, er hovedpinen hurtigt væk igen.

Et alkoholmisbrug kan gøre stor skade på leveren, men nu har et forskningsprojekt med danske, japanske og amerikanske forskere vist, at mælkeproteinet osteopontin kan bremse udviklingen af leverskader, der netop er forårsaget af alkoholmisbrug, skriver Aarhus Universitet.

Osteopontin findes naturligt mange steder i kroppen, men er til stede i specielt høje koncentrationer i mælk og virker stimulerende på immunsystemet.

I studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Hepatology, har forskere fra blandt andet Aarhus Universitet givet mus en diæt med et højt alkoholindhold og samtidigt givet dem et tilskud af osteopontin, som svarer til indholdet i mælk.

Disse mus fik ikke de samme leverskader som mus på den samme alkoholdiæt uden samtidigt at få osteopontin.

Desuden har mus, der ikke får osteopontin-tilskud og ikke selv kan danne mælkeproteinet,  en meget større ophobning af fedt i leveren end mus, der er var modificeret til at danne ekstra meget osteopontin i deres leverceller.

»Mekanismen bag dette er vanskelig at udtale sig om, men vi har lavet forsøg, der viser, at osteopontin fra mælk kan binde til visse inflammatoriske stoffer, der forekommer i leveren ved alkoholskader, og på den måde kan osteopontin måske hæmme inflammationen og forhindre leverskader,« Esben Skipper Sørensen, der er lektor og sektionskoordinator for Molekylær Ernæring ved Aarhus Universitet, ifølge universitetet.

Læs også:

Klar til julefrokosten: Alkohol afslører din plads i hierarkiet

Alkohol både forårsager og forebygger dødsfald

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer

mbh


 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.