Dit tis kan forvandles til hjerneceller
Kilde: 
18 december 2012

Dit tis kan en dag blive din redning. Hver dag skyller vi nemlig  masser af celler ud i toilettet sammen med vores urin. Og nu har kinesiske forskere fundet en måde, hvorpå de kan omdanne celler fra din nyre til hjerneceller.

Den nye forskning, som netop er publiceret i tidsskriftet Nature Methods, vil i fremtiden kunne gøre det muligt hurtigere at fremstille hjerneceller, som passer til patienten, skriver Nature News.

Metoden vil ifølge forskere også gøre det nemmere at indsamle celler fra for eksempel børn, da det er nemmere at få børn til at tisse i et glas end at stikke dem med en nål.

Tidligere metode kunne skabe tumorer

Videnskaben har i mange år arbejdet på metoder til at forvandle helt almindelige celler til stamceller. Forskere har omprogrammeret stamceller fra testikler til at producere insulin. De har omdannet hjerneceller fra kadavere til stamceller og har ommodelleret hudceller fra mennesker til hjerneceller, skriver LiveScience.

Man brugte typisk viruser til koble nye gener på cellernes DNA. Men den måde at omprogrammere cellerne på har haft den ulempe, at det medfører en uforudsigelige udvikling hos cellerne, og det kan endda forårsage kræftsvulster.

Håbet var, at de kunstigt udviklede hjerneceller kunne indgå i behandlingen af Parkinsons eller Alzheimers. Og det håb er der nu igen.

Ny sikker metode

Det nye kinesiske forskningsresultat bygger nemlig på en meget mere sikker metode. 

Forskerne indsamlede celler fra nyrerne via forsøgsdeltagernes urin. Derefter tilførte forskerne cellerne nye genetiske instruktioner, sådan at cellerne blev omprogrammeret til hjerneceller. De genetiske instruktioner forsvandt dog efter et stykke tid, når cellerne delte sig. Cellernes fortsatte udvikling blev således ikke forstyrret af de genetiske instruktioner, som forskerne havde givet dem.

Med denne nye metode kan man fremstille flere typer hjerneceller. Forvandlingen fra nyre-celle til hjernecelle tog kun 12 dage og indenfor en måned, havde den pågældende celle specialiseret sig til at være en bestemt type hjernecelle. Rotteforsøg viser desuden, at hjernecellerne ikke udviklede sig uhensigtsmæssigt.

Læs også: Så lidt motion gør dig sund

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.