Dit syn på farver skifter med årstiden
Kilde: 
19 august 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du kan måske slet ikke gøre for det, hvis du synes, at sommeren virker farvestrålende og vinteren grå og afmattet.

Forskere fra University of York i England viser nemlig med et nyt studie, at din farveopfattelse skifter med årstiden. I særlig grad ser gul anderledes ud på en grå vinterdag, end den gør på en sommerdag med grønt græs og blå himmel. Det skriver LiveScience.com.

»Denne process er meget nyttig, fordi du kan tilpasse dig til disse enorme årstidsbetingede forandringer i farvemiljøet og blive ved med at se og skelne præcist imellem farver,« siger ph.d.-studerende Lauren E. Welbourne fra University of York, der er medforfatter på studiet, til LiveScience.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Current Biology.

Tidligere forskning har vist, at mennesker skelner imellem fire rene 'grundfarver' på tværs af tid og kulturerer. Disse farver er rød, gul, grøn og blå.

Men det er ikke altid, at folk er enige om, hvor i farvespekret de 'rene' grundfaver ligger. Nogle mennesker opfatter for eksempel en mere gullig rød som 'ren', hvor andre foretrækker rød med mindre gult.

I det nye studie spurgte forskerne 67 mænd og kvinder, hvilke farver de opfattede som 'rene' farver på forskellige årstider. Resultatet overraskede: Forsøgspersonernes gennemsnitlige svar ændrede sig, alt efter om det var vinter eller sommer.

Forskerne ved dog endnu ikke præcist, hvorfor fænomenet opstår, eller hvilken del af kroppen, der ændrer sig med årstiden.

»Der er adskillige muligheder for, hvor denne proces opstår. Det kunne være inde i øjet, i forbindelserne der kommer efter tapcellerne, eller det kunne være de i de forskellige andre steder i de visuelle områder i hjernen,« fortæller Lauren E. Welbourne til LiveScience.com.

Læs også:

Hunde ser verden i farver

Farveblindhed: mulig kur og en test

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.