Din levealder påvirkes af dine naboer
Kilde: 
20 februar 2012

At din egen sundhed – og hermed din levealder – bliver påvirket af, hvad du spiser, hvad du drikker, om du ryger og dyrker motion – ja, det er de fleste klar over. Også at graden af sundhed typisk er tæt koblet til social status. Men ny forskning viser, at det også betyder noget for din levetid, hvem dine naboer er. Det skriver B.dk.

En ph.d-afhandling fra Forskningsenheden for Sundhedsfremme på Syddansk Universitet viser, at uagtet folks personlige forhold, så spiller det positivt eller negativt ind på levealderen, hvis man bor i henholdsvis et område, hvor naboerne har høj social status, eller hvor beboerne har lav social status.

»Hvad enten man selv tjener få penge eller mange penge, har en lang eller en kort uddannelse, er i arbejde eller ej, så har en person ti procent højere risiko for at dø, hvis vedkommende bor i et socialt udsat område, end hvis vedkommende bor i et område, hvor naboerne er socialt bedre stillet,« forklarer socialantropolog og ph.d Mathias Meijer, som står bag undersøgelsen, der er den første af sin slags herhjemme.

Undersøgelsen kan ikke give det nøjagtige svar på hvorfor, men Mathias Meijer peger på, at vi mennesker – som de sociale væsner vi er – spejler os i folk omkring os.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.