Diabetesbehandling øger overlevelsen hos kvinder - men ikke mænd
Kilde: 
27 november 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Der er stor forskel på, hvilken effekt mænd og kvinder får af diabetesbehandling, viser ny dansk forskning. Mens kvinders overlevelse øges ved skræddersyet behandling, gør det samme sig ikke gældende for mænd.
Forskerne bag undersøgelsen opfordrer til, at vi overvejer, om der i fremtiden skal være forskel på diabetesbehandling til kvinder og mænd.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Kvinder lever længere, når de sammen med deres læge sammensætter et personligt tilpasset behandlingsprogram for diabetes-2.

Derimod halter mændene bagefter og opnår ikke samme effekt som kvinder. Det viser ny forskning fra Forskningsenheden i Almen Praksis, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Forskningen er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia.

»Vi er meget overraskede over, at der er så stor kønsforskel, når vi taler om overlevelse. Vi kan ikke sige præcist hvorfor, men vi ved, at kvinder i højere grad tager rådgivning og behandlingstiltag til sig, mens mænd er mindre bekymrede over de langsigtede konsekvenser af diabetes og mere optagede af den begrænsning i personlig frihed, som sygdommen kan betyde,« siger læge og forsker bag studiet, Marlene Øhrberg Krag, i pressemeddelelsen.

Den store kønsforskel kan ifølge Marlene Øhrberg Krag også skyldes andre faktorer, blandt andet biologiske, sociale og kulturelle.

Den nye undersøgelse bygger på en opfølgning af 1.381 personer med type 2 diabetes. De blev undersøgt seks år efter, at de fik stillet diagnosen diabetes, og de blev herefter fulgt i 13 år. Kvinder, som modtog seks års personligt tilpasset behandling, oplevede i løbet af de følgende 13 år cirka 25 procent lavere dødelighed sammenlignet med kvinder, som modtog standardbehandling af diabetes. Det samme gjorde sig ikke gældende hos mændene.

Læs også:

Mad påvirker mænd og kvinder forskelligt

Sådan skal diabetikere træne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.