Det nordiske køkken beskytter mod kræft
20 juli 2012

Det nordiske køkken med rodfrugter og fuldkorn scorer ikke kun Michelin-stjerner til danske elitekokke men beskytter også mod tyktarmskræft.

Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse. Undersøgelsen er offentliggjort i det ansete tidsskrift British Journal of Nutrition, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

I den ny undersøgelse har forskere i 13 år fulgt over 57. 000 personer, som fra starten var raske. I løbet af den periode blev over 1000 af dem diagnosticeret med tyktarmskræft.

Nordiske fødevarer beskytter mod tyktarmskræft

I undersøgelsen har forskerne set på forskelle i spisevaner i den gruppe, som fik tyktarmskræft sammenlignet med den gruppe, som ikke fik kræft.

Resultaterne viser, at kvinder med et højt indtag af fødevarer fra det nordiske køkken havde en 35 pct. mindre risiko for at få tyktarmskræft sammenlignet med dem med et lavt indtag.

Samme tendens fandt man hos mændene i undersøgelsen, men dog mindre markant end hos kvinderne.

»Forskellen på mænd og kvinder kan skyldes andre genetiske og miljømæssige faktorer, f.eks. forskelle i hormonniveauer, som vi også ved spiller en rolle for udviklingen af kræft hos de to køn,« siger Ph.d. studerende Cecilie Kyrø, som forsker i kræft og kost og har været med til at lave undersøgelsen for Kræftens Bekæmpelse.

Der har længe været fokus på kostens betydning for udvikling af tyktarmskræft. Nu viser undersøgelsen, at det også er vigtigt at være opmærksom på fødevarer fra den nordiske kost.

Den nordiske kost i undersøgelsen består af rodfrugter, fisk, kål, danske frugter som æbler og pærer samt havregryn og rugbrød.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.