Det døde hav er ved at dø
13 juli 2012

Det døde Hav synker med alarmerende hast, gør forskere fra the Dead Sea and Arava Science Center opmærksom på i dagens nyhedsbrev fra ENN Environmental Network.


Vandstanden i det supersalte hav falder med cirka en meter om året. Og ny undersøgelser af de flade sletter omkring verdens mest lavtliggende hav – 420 meter under havniveau – afslører, at store dybe tragtformede huller i jorden er dukket op.


De huler har allerede ædt store stykker af de flade kystsletter og af vejen på vestkysten af havet, der ligger ud til både Israel og Jordan.
Tusinder af disse dybe huller vidner om den hurtigt dalende vandstand.


Årsagen til, at den døde hav skrumper, skyldes især, at der hentes (for) meget vand til landbrugsformål fra Jordanfloden - der primært forsyner Det Døde Hav med vand.
Forskerne gør opmærksom på, at netop kystsletterne omkring havet ligger på en af de vigtigste ruter for trækfugle.


Der er kommet mange forslag til, hvordan man kan redde Det Døde Hav fra den sikre død. Et går ud på at lede vand fra det nærliggende Røde Hav ind. Verdensbanken er ved at vurdere det forslag, og en afsluttende rapport er på vej. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.