Derfor giver alkohol brystkræft
Kilde: 
05 januar 2012

Et glas rødvin har en direkte effekt på risikoen for at udvikle brystkræft, særligt på kvinder i menopause – det, vi også kender som overgangsalderen. Adjungeret professor ved DTU Nanotech Ulla Vogel står bag de opsigtsvækkende resultater. 

Efter flere års forskning inden for området konkluderer hun i en netop offentliggjort videnskabelig artikel, at 70 % af alle danske kvinder har en genetisk sammensætning, som betyder, at de groft sagt ikke kan tåle alkohol. Ulla Vogels forskning viser, at når disse kvinder går i menopause, påvirker alkoholen hormonspejlet – niveauet af kvindelige kønshormoner i blodet – i en sådan grad, at kvinderne har større risiko for at udvikle brystkræft:

»På baggrund af mine forskningsresultater vil jeg mene, at det var meget fornuftigt af Sundhedsstyrelsen, da de i 2010 skærpede tonen og ændrede anbefalingerne for, hvor meget alkohol kvinder maksimalt bør drikke, fra 14 til 7 genstande. For der er en klar sammenhæng mellem brystkræft blandt kvinder i overgangsalderen og alkohol.«

Men noget kunne tyde på, at danskerne ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at 22 % af alle tilfælde af brystkræft hos kvinder i 2009 var alkoholrelaterede, så der er grund til eftertanke, mener Ulla Vogel:

»Særligt kvinder i overgangsalderen bør overveje at skrue deres alkoholforbrug ned til et absolut minimum,« slutter Ulla Vogel.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.