Derfor er mænds næser større end kvinders
Kilde: 
19 november 2013

KORT NYT FRA UDLANDET:

Næser kommer i alle former og størrelse, men én ting synes sikkert: Mænds næser er større end kvinders.

Nu mener forskere fra University of Iowa at have fundet årsagen til den forskel. Større næser betyder nemlig mere luft i lungerne og dermed mere ilt til musklerne, skriver nyhedsmediet phys.org

Undersøgelsen konkluderer, at mænds næser i gennemsnit er 10 procent større end kvindernes - i hvert fald i mennesker med europæisk islæt. Ifølge forskerne så er årsagen til den størrelsesforskel formentlig, at mænd har brug for langt mere ilt til at vedligeholde og udvide muskelmassen, ifølge phys.org.

Størrelsesforskellen viser sig først omkring 11-årsalderen, hvilket omtrent falder sammen med pubertetens begyndelse, skriver LiveScience. Rent fysiologisk er det også på det tidspunkt, at mænd begynder at få mere muskelmasse.

Tidligere forskning har vist, at mænds energibehov er fordoblet i forhold til kvinders, når man sammenligner de to grupper efter puberteten. Derfor giver det god mening, at næsen også vokser i trit med det, kommenterer forskerne bag den nye undersøgelse til phys.org.

Læs også:

Hajens skarpe lugtesans skal udnyttes

Forskere slås om unge pigers bryster

Elektronisk næse skelner skidt fra kanel

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ks

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.