Derfor besvimer patienter, der rejser sig hurtigt
17 september 2012

De senste år er det belvet almindeligt, at patienter skal op af sygesengen få timer efter en operation på landets hospitaler – blandt andet for at undgå blodpropper. Men hver tredje besvimer, lige så snart de rejser sig op.

Fænomenet bliver kaldt 'synkope', og nu har danske forskere undersøgt det nærmere.

 

»Det er naturens måde at fortælle patienterne, at de ikke er klar til at komme op af sengen og være aktive. Men samtidig er det vigtigt at få patienterne på benene, så de undgår blodpropper og kan komme i gang med genoptræning,« fortæller Jesper Mehlsen.

Immun- og nervesystemet spiller sammen

Synkope opstår, fordi kroppens immunsystem og nervesystemet spiller sammen på en kompliceret måde – og det er de mekanismer, overlægen undersøger nærmere i forskningsprojektet.

Det har vist sig, at synkope typisk rammer patienter, som er særligt modtagelige og har et særligt aktivt parasympatisk nervesystem.

Normalt træder det såkaldte sympatiske nervesystem ind, når man f.eks. rejser sig fra sengen. Det er den del af nervesystemet, der sørger for, at blodtryk og puls stiger, så man kan være aktiv. Men hos disse patienter sker det stik modsatte. I stedet er det nemlig det parasympatiske nervesystem, der tager over og sænker pulsen og blodtrykket, så de besvimer.

Læs også: Hvorfor besvimer nogle mennesker, når de ser blod?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.