Depression fordobler risikoen for slagtilfælde
Kilde: 
18 maj 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Læger bør være opmærksomme på, at folk med vedvarende depression formentlig også er i fare for at få slagtilfælde.

Sådan lyder rådet fra forskere, efter en ny undersøgelse har vist, at folk over 50 år har dobbelt så stor risiko for at få et slagtilfælde, hvis de har haft depression i to år eller mere.

»Det her er en påmindelse om, at det er særligt vigtigt at behandle hjertekar-risikofaktorer hos patienter, som får konstateret depression,« lyder det fra professor Philip B. Gorelick fra Michigan State University College of Human Medicine og talsmand for American Heart Association, i en udtalelse til MedPageToday.

Philip B. Gorelick har ikke være med til at lave undersøgelsen, der er beskrevet i online-versionen af tidsskriftet Journal of the American Heart Association.

Undersøgelsen omfatter 16.178 voksne amerikanere i en stor, repræsentativ kohorte, der er blevet fulgt fra 1998 til 2010, kaldet Health and Retirement Study (HRS). Forskernes analyser af prøver og interview afslører, at patienter med varige depressionssymptomer havde mere end fordoblet risiko for slagtilfælde, sammenlignet med mennesker i samme alder med ingen eller færre depressionssymptomer.

Forskerne fra Harvard T.H. Chan School of Public Health kan i deres undersøgelse ikke sige noget om, hvorfor depression udløser slagtilfælde, eller om der kan være mekanismer på spil, der potentielt også påvirker risikoen på kortere sigt.

»Hvis de kausale mekanismer, der forbinder depression og slagtilfælde, udelukkende er langsigtede, kræver det års succesrig behandling af symptomerne at reducere risikoen, skriver de i deres artikel.

»Hvis de kausale mekanismer virker på kort sigt, ad hurtigtvirkende veje, kan det være, at behandling af symptomerne næsten øjeblikkeligt kan nedsætte risikoen for slagtilfælde,« bemærker de.

Læs også:

Depression kan udløse diabetes

Depression kan skade hjernen

Forskere: Hjernescanning kan spå om depression, alkoholisme og overvægt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

th

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.