Demokratiet er brændt ud
10 maj 2012

Ny forskning ved Aarhus Universitet, Business and Social Sciences skal gøre os klogere på, om vi kan lære noget af historiens eksempler på demokratiers fødsel og død, skriver Aarhus Universitet.

Den demokratiske fremgang, der for alvor blev sat i skub efter Den Kolde Krig, er nemlig gået i stå de seneste år. Flere forskere har endda forudsagt, at en global demokratisk tilbagegang kan være på vej. Dermed er der behov for en større forståelse af de historiske årsager, som har født nye demokratier og ført til demokratiske sammenbrud.

»Vi har alle, forskere såvel som politikere og journalister, en tendens til at bruge fortiden til at forstå nutiden. Netop derfor er det så vigtigt, at grundlæggende historiske sammenhænge bliver forstået korrekt,« siger lektor Jørgen Møller fra Institut for Statsskundskab:

»Mange har peget på, at den økonomiske krise i mellemkrigstiden var årsagen til den store demokratiske tilbagegang, og at den nuværende recession er en mulig anledning til en fornyet tilbagegang.« 

Derfor har Jørgen Møller og kollegaen Svend-Erik Skaaning har fået tildelt 300.000 kroner fra AU Ideas til at analysere demokratiers sammenbrud og overlevelse i netop mellemkrigstiden for at undersøge, om historiens lærestreger har relevans i dag.
 

Læs også: Demokrati er ikke et hurra-ord

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.