Dårlig søvn kan føre til angst og depression
16 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du kan blive syg af at sove dårligt i drømmefasen af din søvn. Urolig REM-søvn kan nemlig højne risikoen for angst og depression. Det skriver medicalxpress.com.

REM står for Rapid Eye Movement, der henviser til, at ens øjne her bevæger sig under lukkede øjenlåg. REM-søvnen er den af de fem sovefaser, hvor man drømmer mest. I denne fase er ens vejrtrækning overfladisk, hjertet slår hurtigere og blodtrykket stiger.

Den overfladiske søvntype er vigtig. Mangel på god REM-søvn har længe været associeret med kronisk søvnløshed, men nu viser hollandske forskere, at det også kan forringe folks evne til at overkomme følelsesmæssig smerte og derved øge risikoen for kronisk depression og angst.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.

»Tidligere studier har anslået, at REM-søvn er involveret i reguleringen af følelser,« siger hovedforskeren bag studiet Rick Wassing til medicalxpress.com. Han er ph.d.-studerende på Institut for Neuroscience i Amsterdam.

Denne regulering af følelser kan ved god REM-søvn rydde op i ens tanker og minder. Men når REM-søvnen forstyrres, ophober minder og tanker sig i hjernen, og følelsesmæssig smerte udløses.

Forskernes fremgangsmåde var først via et spørgeskema at undersøge 1.200 personers søvnløshed, følelsesmæssige smerte og bekymringer om natten. Dernæst målte de 32 menneskers hjerneaktivitet over to døgn, identificerede deres søvnfaser og spurgte bagefter om deres oplevelser med natlige tanker. Forskerne konkluderede, at jo mere forstyrret REM-søvnen var, des sværere havde deltagerne ved at tilsidesætte følelsesmæssige problemer.

Resultaterne viser, at ophobningen af den følelsesmæssige smerte med tiden kan blive en ond cirkel, da søvnløshed fremmer smerte, som fremmer ophidselse, som fremmer mere søvnløshed. Dette kan ifølge forskerne føre til angst og depression, hvis det ikke bliver stoppet.

»Den mulige løsning vil være at stabilisere REM-søvnen. Men om kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe på dette, må efterfølgende forskning undersøge nærmere,« siger Rick Wassing til medicalxpress.com.

Læs også:

Tre døgn uden søvn fjerner depression

Sådan påvirker dårlig søvn din krop

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.