Dårlig form kan skrumpe din hjerne
Kilde: 
17 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvis du som midaldrende bruger lidt for mange af dine vågne timer på sofaen, risikerer du at ende med en mindre hjerne 20 år senere. Det indikerer et amerikansk studie fra blandt andet Boston University, skriver sciencedaily.com.

»Vi fandt en direkte korelation i vores studie mellem dårlig form og hjernevolumen årtier senere, hvilket indikerer accelereret hjernealdring,« fortæller ph.d. Nicole Spartano fra Boston University School of Medicine til sciencedaily.com.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Neurology.

I studiet tog 1.583 forsøgsdeltagere, der i gennemsnit var 40 år ved forsøgets start, to konditionstests på et løbebånd med tyve års mellemrum. Ved den seneste test brugte forskerne også MRI-skannere til at undersøge forsøgsdeltagernes hjerner.

Forskerne anslog forsøgspersonernes kondition ved at måle tiden, der gik, før forsøgspersonernes puls nåede op til et bestemt niveau.

Hver gang forsøgspersonerne klarede sig otte 'enheder' dårligere i konditionstesten, var deres hjerner tilsvarende mindre, svarende til to års accellereret aldring, fortæller forskerne.

Studiet viste samtidig, at de forsøgspersoner, der fik højere blodtryk og puls af at røre sig, også havde gennemsnitligt mindre hjerner tyve år senere, sammenlignet med mennesker, der var i bedre form.

»Selvom det endnu ikke er blevet undersøgt i stor skala, indikerer disse resultater, at fysisk form i midten af livet kan være særlig vigtigt for de mange millioner af mennesker verden over, der allerede viser tegn på hjertesygdomme,« siger Nicole Spartano til sciencedaily.com.

Læs også:

Hvordan træner man rigtigt?

God kondi som ung - lav risiko for blodprop som gammel

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.