Danskerne får ikke søvn nok til at føle sig udhvilet
23 september 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Kom du for sent i seng i går aftes? Så er du bestemt ikke alene.

Fire ud af ti danskere får nemlig ikke søvn nok om natten til at føle sig udhvilet. Det skriver Statens Institut for Folkesundhed, SDU, i en pressemeddelelse.

»Undersøgelsen viser, at det især er udfordringer på arbejde eller i privatlivet, der holder folk vågne om natten. Eksempelvis oplever omkring hver tredje med søvnforstyrrelse i aldersgruppen 16-44 år, at deres søvn forstyrres af enten personlige, familiemæssige eller arbejdsrelaterede problemer,« fortæller videnskabelig assistent Heidi Amalie Rosendahl Jensen fra Statens Institut for Folkesundhed i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen er udgivet i rapporten Søvn - Resultater fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen, der bygger på tal fra 2013.

Til gengæld viser den nye rapport også, at der er forskel på, hvad der holder unge og ældre vågne om natten. Hvis man er 45 år eller derover og lider af søvnforstyrrelser, er det oftere sygdom, der forstyrrer søvnen. Omkring hver tredje med søvnforstyrrelser, der er 45 år eller mere, angiver sygdom som årsag til, at de sover dårligt.

Det er ikke første gang, at forskere har fundet forskelle i, hvordan unge og ældre sover. Ifølge et amerikansk forskerhold kan du bruge din alder til at regne ud, hvor mange timer, du bør sove om natten.

Den nye undersøgelse viser også, at der er forskel på, hvorfor mænd og kvinder ikke kan sove om natten. Kvinderne fortæller oftere, at det er personlige eller familiemæssige problemer, der holder dem vågne. For mænd er det især arbejdsrelaterede opgaver, der forstyrrer deres søvn.

Der er dog også kvinder, der angiver arbejde som årsag til dårlig søvn. Næsten halvdelen af de unge kvinder med søvnforstyrrelser, der er mellem 16 og 24 år, angiver, at de sover dårligt på grund af udfordinger eller problemer på deres arbejde.

»Da en stor andel af denne gruppe er under uddannelse, må man formode, at deres søvnforstyrrelser også kan tilskrives opgaver eller problemer relateret til deres studieliv«, vurderer Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer fra 14.000 voksne danskere.

Læs også:

Bekymring for dårlig søvn holder os vågne 

Sådan løser du dine søvnproblemer

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.