Danske forskere vil kortlægge Jordens indre
14 marts 2012

Et nyt instrumentcenter på Københavns Universitet skal finde svaret på et af geovidenskabens helt store mysterier: Findes de såkaldte 'kappediapirer' – en slags kanaler, som fra lommer i Jordens indre fører varmt materiale op til overfladen. 

»Man mener, at der er cirka 30 kappediapirer fordelt rundt om på kloden, hvorfra der stiger varmt materiale op inde fra Jordens flydende kerne. Nogle af de mest interessante formodes at befinde sig under Island, Hawaii og Yellowstone nationalparken i USA. Altså områder med vulkansk aktivitet og hotspots. Indtil nu har videnskaben ikke været i stand til at bevise deres eksistens. Med det nye center DanSeis og dets forskerstab vil vi være i stand til komme med nye data for at få afklaret spørgsmålet,« siger professor Hans Thybo fra Institut for Geografi og Geologi, IGG, på Københavns Universitet, som står bag det nye nationale instrumentcenter, DanSeis.

Hundreder af kilometer inde i jordens indre

For at få svar på gåden vil Hans Thybo sammen med kolleger blandt andet placere avancerede seismografer på havbunden i en radius af 1000 kilometer omkring Island, dvs. helt til inde på det grønlandske grundfjeld og på Færøerne.

»Med nye metoder og instrumenter kan vi lave geologiske målinger meget længere ind i Jordens indre end tidligere. Nu helt ned til 500 til 1000 kilometer! De metoder som blandt andet olieindustrien anvender, giver kun information ned til omkring 6 - 10 kilometers dybde,« fortæller professor Hans Thybo.

Mysterium om diapirer
Om diapirer findes eller ej, har været et essentielt spørgsmål, siden pladetektonikken blev sandsynliggjort i 1960-70’erne. Pladetektonik er en geofysisk-geologisk teori om, at den ydre jord er opdelt i plader, som bevæger sig i forhold til hinanden. Verdens førende videnskabelige tidsskrift, 'Science', opfatter gåden om diapirer som dét vigtigste spørgsmål inden for geovidenskab i moderne tid. Er kappediapirer en måde at transportere varme op til Jordens overflade fra den indre kerne? Eller sendes varmen fra Jordens centrum generelt ud og op gennem havene og kontinenterne?

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.