Danske forskere skal finde ud af, hvorfor nogle bliver ældre end andre
25 august 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Hvorfor bliver nogle mennesker 90 år, selvom de ryger og drikker hele livet, mens andre lever sundt og falder om som 45-årige? Forsker fra Hvidovre Hospital har fået 1,5 millioner til at finde svaret. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Seniorforsker ved Klinisk Forskningscenter på Hvidovre Hospital, Jesper Eugen-Olsen, vil finde ud af hvorfor, der er så stor forskel på hvor længe vi lever. Og nøglen ligger ifølge ham i kronisk inflammation.

Kronisk inflammation er en betændelsestilstand, som vi alle har i kroppen i en eller anden grad.

»Vi er nok født med et vist niveau som afspejler vores gener, så kommer livsstilen, alderen og kroniske virus infektioner og adderer til inflammationen. Jo højere inflammation du har, jo større risiko er der for, at du udvikler livstruende sygdomme som diabetes, cancer og hjertekarsygdomme. Hvis du har høj inflammation skal du altså lægge den usunde livsstil om i en fart, hvis du vil se børnebørnene nå puberteten,« forklarer Jesper Eugen-Olsen som netop har modtaget de 1,5 millioner kroner af Lundbeckfonden til - sammen med sin forskningsgruppe - at definere kronisk inflammation og udvikle en metode til at måle den.

Gruppens mål er, at man gennem en simpel blodprøve og nogle spørgsmål til patientens livsstil vil blive i stand til at diagnosticere kronisk inflammation og dermed kunne identificere personer med stor risiko for at udvikle livstruende sygdomme.

"Rigtig mange læger og forskere taler om kronisk inflammation, men ingen har endnu defineret det eller fundet ud af, hvordan man måler det. Vi ved bare, at det har stor betydning for, om man udvikler sygdomme eller ej," siger Jesper Eugen-Olsen og fortsætter:

»Vi skal bruge de 1,5 millioner fra Lundbeckfonden, på at lave en risikoscore, så man hurtigt og nemt kan måle, om patienten er på vej ud over kanten.«

Konkret bliver pengene til et Ph.d. stipendium til biomediciner Line Jee Hartmann Rasmussen med Jesper Eugen-Olsen, Steen Ladelund og Ove Andersen som vejledere.

Læs også:

Kan mennesket leve for evigt?

Hvordan bliver man verdens ældste menneske?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.