Danske forskere: Lithium giver ikke nyrekræft
Kilde: 
05 maj 2015

KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:

Lægemidlet lithium har længe været et effektivt middel til behandling af psykiatriske patienter. Men i 2014 stemplede franske forskere lægemidlet som nyrekræftfremkaldende, da de publicerede et studie, der påstod, at lithium gav patienterne en op til 10 gange øget risiko for kræft i nyrerne. Mange psykiatriske patienter var derfor i fare for at få taget deres medicin fra dem.

En ny undersøgelse, lavet af forskere fra Syddansk Universitet, har dog renset lithium for al mistanke. Den har dermed sikret, at psykiatriske patienter fortsat kan modtage behandling med lithium, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Hvis lithium blev stemplet som kræftfremkaldende, ville det være et stort problem for patienterne. Der er nemlig ikke noget brugbart alternativ til lithium-behandling, bortset fra stærkere antipsykotisk medicin, som har alvorlige bivirkninger, der både påvirker hjertekar-systemet (herunder kraftig vægtøgning) og virker sløvende,« siger farmaceut og ph.d. Anton Pottegård fra Syddansk Universitet i pressemeddelelsen.

Den nye undersøgelse er lavet af en gruppe forskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. De undersøgte over 6.000 tilfælde af nyrekræft og kombinerede disse oplysninger med oplysninger om brug af lithium fra det nationale Receptregister.

Alene i Danmark er der 9.000 patienter, som dagligt er afhængig af lithium.

Undersøgelsen er publiceret i verdens førende tidsskrift for nyreforskning ”Journal of American Society of Nephrology”.

Læs også:

Gammel medicin kan være nyt alternativ til lithium

Kan eksperimentel ebola-medicin gøre mennesker til zombier?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cak

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.