Danske forskere avler hundes arvelige sygdomme væk
06 april 2016

KORT NYT FRA DANMARK

Arvelige sygdomme hos racehunde er ofte det, der sætter en stopper for et langt hundeliv. Derfor har danske forskere de seneste 8-10 år gennem et avlsprogram undersøgt, om man kan avle arvelige sygdomme væk – og det ser sådan ud.

I samarbejde med Dansk Kennel Klub har forskere fra Københavns Universitet reduceret forekomsten af den dødelige og arvelige hjerteklapsygdom, myxømatøs mitralklapsygdom, med 73 procent hos hunderacen cavalier King Charles spaniel. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Vores forskning viser, at man kan komme uden om de arvelige sygdomme på forholdsvis kort tid gennem et avlsprogram, hvor man screener for sygdommenes tidlige kliniske tegn og udvælger hundene derefter« siger Lisbeth Høier Olsen, der er professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

I avlsprogrammet er hundene blevet screenet for hjertesygdommen, og hvis de har vist tidligere tegn på den, er de blevet udeladt fra programmet. Ved at vælge de hunde fra, som havde risiko for at udvikle sygdommen, kunne forskerne nedbringe risikoen for at sygdommen ville udvikle sig i de senere generationer.

Selvom studiet kun er udført på racen cavalier King Charles spaniel, vurderer forskerne, at avlsprogrammet sagtens kan bruges på andre hunderacer, der har problemer med arvelige sygdomme.

Forskerne resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Veterinary Internal Medicine.

Læs også:

Derfor skal du ikke snave med din hund

Kan jeg smitte mit kæledyr med sygdomme?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.