Danske arkæologer finder kongegrav i østaten Bahrain
Kilde: 
21 november 2012

Danske arkæologer har afdækket et gigantisk gravkammer i østaten Bahrain. Graven er formentlig er bygget til en bronzealderkonge for cirka 3800 år siden og arkæologerne mener, at den – trods tidligere plyndringer – meget vel kan rumme spændende fund, det skriver Moesgård Museum i en pressemeddelelse.

Siden 1950’erne har arkæologer fra Moesgård Museum udforsket oldtidskulturerne på Bahrain og i andre lande omkring Golfen. Målet for den aktuelle ekspedition på Bahrain er at undersøge 15 store gravhøje på en kongegravplads fra bronzealderen, og finde materiale der kan datere højene præcist, skriver museet.

Ifølge pressemeddelelsen dukkede et gigantisk gravkammer for få dage siden op i en af de største høje. Kammeret er ti meter højt, i to etager og sandsynligvis bygget til en konge, der herskede over østaten for omkring 3800 år siden.  Arkæologerne er endnu ikke nået ned i gravkammeret, men selvom kammeret tidligere har været plyndret, mener de, at det kan indeholde både ny viden og gode fund.

De danske forskere er en del af et vigtigt arbejde der sikrer kulturarven på Bahrain for eftertiden.

I pressemeddelelsen skriver Moesgård Museum, at de danske arkæologer blandt andet har opdaget en blomstrende handelskultur, Dilmun-kulturen, der fandtes på øen Failaka i Kuwait, i det østlige Saudi-Arabien og på Bahrain i tredje og andet årtusinde før vor tidsregning. Dilmun-kulturen skabte store rigdomme gennem handel med Indusdalen i øst og Mesopotamien, det nuværende Irak, i vest.

Undersøgelserne på Bahrain er tilrettelagt i samarbejde med arkæologer fra Bahrains Nationalmuseum, og er en del af forskningsprojektet ’The Emergence of Kingship and the Dilmun State on Bahrain, c. 2050-1750 BC’, det skriver Moesgård Museum. Musemsinspektør Steffen Terp Laursen leder projektet, som Carlsbergfondet finansier.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.