KORT NYT FRA UDLANDET:
En danskbygget satellit bliver sendt ud i rummet ved hjælp af en russisk raket den 19 juni. Satellittens mål er at følge trækfugle og andre dyr, der bevæger sig over store afstande via radiosignal. Det skriver ku.dk i en pressemeddelelse.
Biologer mangler en del viden om, hvordan trækfugle navigerer, og hvor de præcist flyver hen. Samtidig med at satelliten bliver sendt ud i rummet, bliver en lille specialdesignet radio-sender på 4,6 gram monteret på ryggen af de fugle, som skal levere informationer til satelitten.
Forskerne håber, at forskningsprojektet kan gøre os allesammen meget klogere på trækfuglenes hemmelighedsfulde færd. Kasper thorup, en af studiets bidragsydere, er fyldt med begejstring over projektet.
"Den nye satellit udviklet af DTU Space vil levere uset høj præcision, ned til få meter, om små fugles træk og for eksempel afsløre, hvordan fuglene reagerer på forhindringer i landskabet som bjergkæder og havområder. Letvægtssenderne kan bl.a. bruges på gøge, der er en ideel art at studere, fordi de opfostres af andre fugle og ikke lærer en trækrute at kende fra deres forældre. De flyver på rent instinkt og navigationsevne, hvilket er utroligt fascinerende", fortæller Kasper Thorup fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet til ku.dk.
Projektet er resultatet af et tværfagligt samarbejde mellem DTU Space og Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.
Læs også:
Satellit-trio klar til at måle Jordens magnetfelt
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa