Dansk opdagelse: Arktisk havis kan fjerne CO2 i atmosfæren
24 september 2014

KORT NYT FRA DANMARK

Klimaforandringerne har haft store konsekvenser for de arkitiske ismasser.

På grund af det varmere klima er havisen i Arktis om sommeren blevet reduceret med cirka 30 procent, hvilket betyder, at tykkelsen af ismassen også er en del tyndere om vinteren.

Reduceringen af havisen skaber ikke kun store problemer for nærmiljøet i Arktis. Ifølge ny forskning fra Syddansk Universitet bidrager havisen nemlig til at fjerne CO2 fra atmosfæren. Når havisen derfor er så stærkt reduceret, vil det betyde, at mængden af CO2 i atmosfæren kun vil stige i fremtiden.  Det skriver det naturvidenskabelige fakultet fra Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

»Hvis vores resultater er repræsentative for lignende områder, så spiller havisen en større rolle end forventet, og der bør tages højde for denne viden i fremtidige globale CO2-budgetter,« siger Dorte Haubjerg Søgaard, ph.d. stipendiat, Nordic Center For Earth Evolution, Syddansk Universitet og Grønlands Naturinstitut, Nuuk.

Forskerne har ikke tidligere vist, at havisen omkring Arktis kunne påvirke mængden af CO2 i atmosfæren.

»Man har længe vidst, at havene er i stand til at optage enorme mængder CO2. Men man har også tænkt, at det ikke gjaldt for de havområder, der var dækket af is, fordi havis blev betragtet som uigennemtrængelig. Det er imidlertid ikke rigtigt, da ny forskning viser, at havisen i de arktiske egne trækker store mængder CO2 ud af atmosfæren og ned i havet,« forklarer Dorte Haubjerg Søgaard.

Læs også: 

Klima-forandringer jager insekter nordpå

Sådan redder vi verdenen fra en klima-katastrofe

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

esh

Af Nyhedsvagt /redaktionen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.