Dansk forskning: Diabetes kan nu opdages tidligere
27 februar 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Et stort danskledet studie i diabetes giver ifølge forskerne bag et endeligt svar på sammenkoblingen mellem udskillelsen af insulin og udviklingen af diabetes. Resultaterne vil ifølge forskerne gøre det muligt at opdage sygdommen tidligere, end hvad er muligt i dag. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

I studiet undersøgte forskerne det såkalte GLP-1 hormon, som regulerer glukosebalancen ved at udskille insulin. I studiet blev der undersøgt 6.000 blodprøver fra 1.500 testpersoner, og ifølge forskerne viste det sig, at GLP-1 er reduceret med op til 25 procent hos folk med præ-diabetes og op til 20 procent hos folk, der lider af overvægt.

»Dette indikerer, at reduktionen af GLP-1 ikke er en konsekvens af type 2 diabetes. Det lader til at reduktionen finder sted langt tidligere i sygdomsforløbet. Det kan hos nogle muligvis resultere i type 2 diabetes”, siger en af studiets ledende forskere, seniorforsker Kristine Færch hos Steno Diabetes Center i Gentofte i pressemeddelelsen.

De danske forskerne håber, at man i fremtiden kan bruge resultaterne til at forsinke udviklingen af diabetes og udvikle strategier til forebyggelse.

Det danske studie er publiceret hos American Diabetes Association.

Læs også:

Mangler du D-vitamin? Så kan du have større risiko for at udvikle diabetes

Forskere: Diabetes-test fanger langt fra alle

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

rs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.