Dansk forskning baner vejen for billig biobrændsel
Kilde: 
25 februar 2014

KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:

Det er miljøvenligt at lave brændstof til bilen af planterester - men det er også dyrt, fordi arbejdet kræver kostbare enzymer.

Men nu har et dansk-irakisk forskerhold udviklet en ny teknik, der udelader de dyre enzymer fra produktionen af biobrændsel, skriver Syddansk Universitet (SDU) i en pressemeddelelse.

»Målet er at kunne producere bioethanol fra de plantedele, der indeholder cellulose. Cellulose er vanskeligt at nedbryde, og disse plantedele er derfor ikke interessante som fødevarer. Cellulose findes overalt i naturen i rige mængder, for eksempel i majsplantens stængler. Hvis vi kan lave bioethanol af majsstænglerne og bruge kolberne som fødevare, er vi nået langt,« forklarer Per Morgen, lektor, dr. scient. ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci i pressemeddelelsen fra Syddansk Universitet.

Cellulose sidder som lange kæder i planternes cellevægge, og de er svære at nedbryde. Det er dog ikke umuligt og ifølge pressemeddelelsen findes på markedet forskellige patenterede enzymer, der kan klare opgaven at nedbryde cellulose til sukker - som så igen kan bruges til at fremstille bioethanol.

»De patenterede enzymer er dyre i indkøb. Vi præsenterer nu en helt enzymfri teknik, der ikke er patenteret, og som heller ikke er kostbar. Teknikken kan frit benyttes af alle,« forklarer Per Morgen.

Sammen med kolleger fra University of Baghdad og Al-Muthanna University i Irak forklarer han, at det ikke er et enzym, men en syre, der har hovedrollen i den nye teknik.

Syren hedder RHSO3H, og den er lavet med udgangspunkt i risskaller. Syren tilsættes cellulosen i stedet for enzymer, og slutproduktet bliver sukker, skriver SDU.

Læs også:

Bioethanol har ingen fremtid i Danmark

Danske forskere udvikler ny metode til fremstilling af bioethanol

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.