Dansk forsker: Ordet radikalisering er befængt med politik
Kilde: 
16 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Terrorangrebet sent fredag aften i Paris har rystet den vestlige verden, men når terror-begivenheder debatteres i offentligheden, bør vi, ifølge dansk forsker, stoppe med at tale om radikalisering. 

Radikaliseringsbegrebet stikker nemlig i alt for mange politiske og ideologiske retninger, skriver forskning.no.

»Når radikalisering og ekstremisme bliver en del af det politiske ordforråd, går det ikke længere at bruge det til at forstå virkeligheden,« siger Steffen Jensen, der er seniorforsker ved Aalborg Universitet til forskning.no. Han har selv forsket i, hvordan politikere i en række forskellige lande organiserer et problem såsom voldelige unge. 

PST's definition på radikalisering er, at »det er en proces, hvor en person i stigende grad accepterer brug af vold for at nå politiske mål.« Steffen Jensen problematiserer, at definitionen lægger op til, at en radikaliseret person ikke kan omvendes igen.

På baggrund af sin forskning i feltet mener han nemlig ikke, man kan opdele verden så sort/hvid.

»En radikaliseringsproces er ikke uigenkaldelig. De her mennesker overvejer hele tiden, hvem de holder med. Desuden er ingen radikale hele tiden,« siger han til forskning.no.

Radikaliseringsbegrebet bør derfor udskiftes med det mere korrekte mobiliseringsbegreb, foreslår forskeren. Det dækker over en proces, hvor flere forskellige faktorer spiller ind. Eksempelvis de organisationer, de unge tilslutter sig og de individuelle til- og fravalg, de unge træffer, argumenterer han.

Radikaliseringsbegrebet dukkede for første gang op i EU-regi efter bombardementet i London i 2005.

Læs også:

Hvad driver terrorister?

Forskere: Politikere aner ikke, hvordan man stopper radikalisering

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.