Computermodel fanger sundhedsskadelige kemikalier
23 august 2012

Kemisk forurening af miljø og fødevarer er under stærk mistanke for at kunne have skadelige virkninger på helbredet. Men nu har DTU Fødevareinstituttet udviklet en computermodel, der kan være med til at afsløre og fange stofferne, før de gør skade.

Computermodellen fanger de sundhedsskadelige kemikalier ved at forudsige, om et givent kemisk stof kan binde sig til og aktivere en bestemt receptor i kroppens celler, nemlig receptoren PXR (pregnane X receptor). PXR spiller en nøglerolle for regulering af balancen af vores hormoner, både kønshormonerne og skjoldbruskkirtelhormonerne, som er vigtige for udviklingen af hjernen. PXR er på den måde med til at styre mange processer i kroppen.

Udsættes vi mennesker for kemiske stoffer, som aktiverer PXR, kan det påvirke de naturlige hormoner og deres indbyrdes balance og føre til uønskede helbredseffekter. Et højt antal kendte hormonforstyrrende stoffer har vist sig at kunne aktivere PXR, hvilket tyder på, at receptoren har en vigtig betydning i forbindelse med hormonforstyrrende effekter.

Computermodellen blev brugt til at screene cirka 50.000 kemiske stoffer og indikerede, at mere end 8.000 af stofferne kan binde sig til receptoren og potentielt forstyrre vigtige funktioner i kroppen. Det drejer sig om stoffer, der kan være til stede i vores fødevarer, miljø og kosmetiske produkter.

Computermodellen er en såkaldt QSAR-computermodel. QSAR betyder ”kvantitative struktur-aktivitets relationer”. På DTU Fødevareinstituttet anvendes QSAR- computermodeller til at beregne og forudsige kemiske stoffers sundhedsskadelige effekter på mennesker.

Læs også på Videnskab.dk:

Hovedpinepiller lige så hormonforstyrrende som ftallater

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.