CO2-udslip giver grønnere ørkener
Kilde: 
17 juni 2013

En stor del af ørkener og savanner er blevet mere grønne de sidste 30 år, siger australske forskere ifølge jp.dk.

Forskere har i lang tid haft en antagelse om, at den øgede koncentration af CO2 i atmosfæren vil fungere som en slags kunstgødning for planter. Det antagelse er nu bekræftet af forskere fra Csiro i Canberra, Australien.

Rapporten er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters. Af den fremgår det, at vegetationen er øget i ørkener og på stepper siden 1982, fordi koncentrationen af CO2 er steget med 14 procent i perioden.

Forskerne har gjort brug af matematiske modeller, som bruger data om nedbør, solstråling, temperaturer, ændringer i jordskorpen samt udslip af klimagasser. Ifølge beregningerne er vegetationen taget til med fem til 10 procent. Analyser af satellitbilleder af nogle af verdens tørreste regioner tyder dog på, at tallet er højere.

Det gør sig gældende i det sydvestlige USA, nordlige Mexico, Patagonien i Sydamerika, det sydlige og nordlige Afrika, Mellemøsten og Centralasien samt det cetrale Australien, hvor der i perioden siden 1982 ikke er opstået nye ørkener, og hvor stepper er blevet mere grønne.

Områderne er til gengæld blevet 11 procent grønnere i perioden. Det mener forskerne, at den udvikling hænger sammen med CO2-udslippet, skriver jp.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Klimaforandringer får selv palmer til at lide

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.