CO2-udledningerne har udsat den næste istid
Kilde: 
14 januar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Det er sjældent, at vi kan sætte den globale opvarmning i forbindelse med noget positivt. Men menneskets overophedning af planeten kan faktisk have udsat tidspunktet for den næste istid med over 50.000 år, fortæller tyske forskere ifølge bbc.com.

»I princippet kan den næste istid ligge endnu længere ude i fremtiden, men det er uden praktisk betydning at diskutere, om den starter om 50.000 eller 100.000 år fra nu af,« siger den russisk-fødte forsker Andrey Ganopolski fra Potsdam Institute for Climate Impact Research til bbc.com.

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Nature.

Normalt gennemgår Jorden lange istider med en frekvens på omtrent 100.000 år. Forskerne mener, at de faste, men meget langsomme, ændringer i Jordens rotationsakse er afgørende for at igangsætte en ny istid. 

Og for 100 år siden var de astronomiske betingelser de helt rette for, at en ny istid kunne være startet. Derfor var det formentlig kun det stigende indhold af CO2 i Jordens atmosfære, der forhindrede, at en ny istid langsomt blev sat i gang, mener de tyske forskere.

»Så i princippet har vi de perfekte forhold (for at starte en ny istid, red.) fra et astronomisk synspunkt. Hvis vi havde haft en CO2-koncentraion på 240 andele per million for 200 år siden, så kunne en istid have startet, men heldigvis havde vi en højere koncentration, 280 andele per million,« fortæller Andrey Ganopolski til bbc.com.

Læs også:

En istid er ikke nok til at stoppe den globale opvarmning

Istiden sluttede på kun et par år

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.