Britiske forskere: Ordblindhed har intet at gøre med øjenproblemer
Kilde: 
26 maj 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du kan sagtens være ordblind uden at have nogen som helst problemer med dine øjne i øvrigt.

Sådan lyder konklusionen i et britisk studie af næsten 6.000 skolelever på mellem 7 og 9 år. Alle blev testet i læsning sideløbende med i en masse test af, hvordan deres øjne fungerede.

Resultatet viser, at ordblinde i langt de flest test ser lige så godt som normale læsere. Kun i 2 af 11 test klarede ordblinde sig dårligere – 16 procent af børnene med ordblindhed, også kaldet dysleksi, klarede sig skidt, mod 10 procent af børn med normale læseevner, skriver newscientist.com.

Men den lille forskel kan sagtens skyldes, at børn med dysleksi bare læser mindre, siger studieleder Alexandra Creavin fra University of Bristol – og under alle omstændigheder er tallene så lave, at de ikke forklarer, hvorfor børnene er ordblinde, tilføjer hun ifølge newscientist.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Pediatrics. sætter dermed store spørgsmålstegn ved de mange behandlinger, som sætter ind mod dysleksi ved at ændre farvebaggrunden eller lave øvelser med øjnene, som skal mindske såkaldt visuelt stress. I stedet bør børnene måske bare have mere af den gammeldags undervisning, hvor man lytter og staver sig gennem ord.

»Men hvis man bruger en masse tid på at træne øjnene, glemmer man måske at fokusere på fonetikken,« siger Alexandra Creavin til newscientist.com.

Tilbage står, at vi faktisk ikke ved, hvad der skaber dysleksi.

Ifølge sundhed.dk rammer dysleksi formentlig op mod 20 procent af befolkningen. Det rammer drenge fire gange hyppigere end piger.

Læs også:

Kan en kineser være ordblind?

Ordblinde har dårligere hukommelse

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

th

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.