Børn lærer at være kræsne
09 november 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Børns smagspræferencer er i langt højere grad tillærte, end de skyldes genetiske faktorer, konluderer forskere fra Københavns Universitet, oven på den landsdækkende undersøgelse Klasseeksperimentet.

Resultatet har overrasket forskerne, da de havde en forventning om, at børns smagspræferencer i langt højere grad var bestemt af genetiske faktorer.

»Lærebøgerne skal så at sige skrives om. Vi ved nu, at børn kan lære at sætte pris på al mad, blot de er i det rette miljø, hvor de bliver præsenteret for mange forskellige slags fødevarer,« siger Michael Bom Frøst, der er sensoriker og forsker ved Københavns Universitet og forskningscenteret Smag for Livet.

Undersøgelsen har involveret knap 20.000 elever fra indskoling til ungdomsuddannelser i hele Danmark, og resultaterne er publiceret i rapporten Smag Dig Frem.

Om børnene kan lide en bestemt form for mad er i høj grad bestemt af, om de kan genkende maden, fortæller forskerne.

»Overordnet set er det sådan, at jo bedre, man lærer madens smag, konsistens og duft at kende, jo bedre kan man lide maden.  Derfor har de smage, man er blevet eksponeret for, det miljø og den madkultur man er vokset op i, langt større betydning end de små genetiske variationer i, hvordan vores sanser virker,« fortæller Michael Bom Frøst.

Der var også kønsforskelle i børnenes smagspræferencer, opdagede forskerne. Drenge viste sig nemlig at være langt mere glade for chili end pigerne.

»Vi er ikke i tvivl om, at drengene er påvirket af den velkendte subkultur i Danmark omkring chilispisning, som er startet af Chili Klaus,« fortæller Michael Bom Frøst.

Læs også:

Sådan får du børn til at spise grøntsager

Børn vil helst have kedelig mad

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.