Børn i storbyen får mere allergi
Kilde: 
18 august 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Børn fra storbyen har markant højere risiko for at udvikle allergi og overfølsomhed over for pollen og dyr, sammenlignet med drengebørn der er født og opvokset på en bondebård, viser ny dansk forskning fra blandt andet Aarhus Universitet. Det skriver politiken.dk.

»Det er ikke nyt, at man i den industrialiserede vestlige verden har en højere forekomst af allergi sammenlignet med eksempelvis et udviklingsland i det centrale Afrika,« fortæller ph.d. og allergiforsker Grethe Elholm fra Aarhus Universitet til politiken.dk.

»Det nye er, at man i en homogen population i et lille vestligt land som Danmark observerer forskelle i sårbarhed for at udvikle allergi, alt efter hvor man er født og opvokset i landet, og det slår så tydeligt igennem«, fortsætter forskeren.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Clinical and Experimental Allergy.

Forskernes konlusion bygger på blodprøver og priktests af 1.236 danske mænd i alderen 30-40 år. Her viste undersøgelsen, at mere end hver tredje mand, som var opvokset i storbyen, slog ud på græspollen i form af rødmen i huden.

Det samme gjorde kun hver tiende mand, som var opvokset på en bondegård.

»Vi er i min optik blevet lidt bange for naturen og har travlt med at vaske hænder, spritte af, sørge for at maden bliver kogt og desinficeret, og kæledyr i hjemmet er også lidt ulækre. Det har måske den bagside, at det forvirrer vores immunforsvar og fremprovokerer allergi,« vurderer professor Allan Linneberg fra Københavns Universitet og Rigshospitalet over for politiken.dk.

Læs også:

Dit neandertaler-DNA påvirker depression, fredme og allergi

Nyt forksningsprojekt: Hvad får folk til at flytte til yderområder?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.