Bønder og jæger-samlere havde ikke sex med hinanden
Kilde: 
11 oktober 2013

KORT NYT FRA UDLANDET:

Selvom de levede side om side i mere end 2000 år, så havde jæger-samlere og bønder ikke sex med hinanden.

Det skriver LiveScience.

I en ny undersøgelse har forskerne analyseret fossile skeletter fra en hule i Tyskland. Dermed er de ifølge LiveScience nået frem til, at de to forskellige befolkningsgrupper hovedsageligt forblev adskilt fra hinanden igennem to årtusinder – til trods for at de levede i den samme region.

Den tyske hule blev opdaget i Blätterhöhle i 2004, og arkæologer fandt ud af, at den indeholdt mere end 450 skelet-rester fra mindst 29 mennesker. Analyser har ifølge LiveScience vist, at disse mennesker levede omkring år 9210 og 8340 før Kristi fødsel.

Forskerne har i den nye undersøgelse blandt andet analyseret DNA-rester fra de skeletter, som stammede fra bondestenalderen Neolitikum. Ud af skeletterne fra denne periode havde otte af individerne ifølge LiveScience en arvemasse, som viste tegn på, at de var bønder, mens 12 af skeletterne viste tegn på at være jæger-samlere.

Selvom forskernes analyse viser, at de to forskellige befolkningsgrupper kun sjældent havde sex, så må de ifølge forskerne have haft kontakt.

»Jeg tror, at det er meget usandsynligt, at de ikke kendte hinanden eller handlede, men af en eller anden grund opholdt de sig hver for sig,« siger Ruth Bollongino fra det tyske Johannes Gutenberg Universitet til LiveScience.

Undersøgelsen er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Læs også:

Danmarks første bønder var indvandrere

Dybeste stenalderboplads fundet ved Lolland

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.