Blodprøve skal afsløre hjernerystelse i rugby-spillere
Kilde: 
26 august 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

En ny type blodprøve skal øjeblikkeligt afsløre, om rugby-spillere har fået hjernerystelse efter en hård tackling. Det skriver Steno Diabetes Center i en pressemeddelelse.

94 procent af rugbyspillerne har haft en eller flere hjernerystelser, og amerikansk forskning har vist, at gentagende hjernerystelser kan føre til hjerneskade.

Derfor har forskerne store forventninger til en blodprøve, der måske kan forhindre, at en spiller bliver sendt tilbage på banen med hjernerystelse.

»Vi har fundet ud af, at der er visse biomarkører, som er til stede ved mild hjerneskade, og den viden håber vi at kunne bruge til at udvikle en test, som kan identificere alvorlig hjernerystelse hos rugby-spillere og andre sportsudøvere,« fortæller professor Matej Orešič, der er ledende forsker ved Systems Medicine på Steno Diabetes Center i pressemeddelelsen.

En helt anden fordel ved blodprøven er, at den muligvis kan hjælpe mennesker med diabetes.

Det skyldes, at blodprøven skal afsløre svækkelser i blod-bane-barrieren, der adskiller rygmarvsvæsken fra blodet. Svækkelser i blod-bane-barrieren kan opstå ved hjernerystelser, men ses også ved øjensygdomme, der er opstået som følge af diabetes.

»Diabetisk øjensygdom er en almindelig komplikation til diabetes, og i dag den mest udbredte årsag til blindhed blandt voksne. Hvis vi kan finde en metode til på et tidligere tidspunkt at forudsige diabetisk øjensygdom, vil det være et kæmpe fremskridt,” siger Matej Orešič i pressemeddelelsen.

Forskerne håber, at blodprøven vil kunne tages på samme måde som en priktest i stil med den, der bruges til at måle blodsukker hos personer med diabetes. 

Læs også

Hovedstød giver skader i hjernen

Blodprøve kan forudsige Alzheimers

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.