Biologer får mulighed for at forudpublicere forskning
Kilde: 
13 november 2013

KORT NYT FRA UDLANDET:

Fysikere og matematikere har haft det i mere end 20 år: Et samlingspunkt på nettet, arXiv.org, hvor de kan dele deres videnskabelige resultater, inden de har gennemgået peer-review og publiceres i tidsskrifter.

På den måde har alle forskere mulighed for at følge med i hverandres arbejde og påpege fejl, som forfatterne måske selv har overset - en form for åbent peer-review. Nu kommer den mulighed så endelig til de biologiske videnskaber, skriver Nature.

I denne uge lanceres siden bioRχiv.org, der vil fungere ligesom arXiv, og give biologer mulighed for at dele deres resultater uger eller måneder inden formel publicering.

ArXiv har allerede en undergruppe til biologer, men har ikke villet udvide sig til også at favne discipliner som celle- og molekylærbiologi, skriver Nature.

Åbningen af den nye 'preprint-server' kommer i en tid, hvor videnskabelig publicering står ved en skillevej mellem traditionel praksis og et stigende ønske om fri adgang til videnskabelige resultater, såkaldt open access.

De fleste tidsskrifter er i de seneste måneder gået over til at acceptere forudpubliceringer på åbne servere, men enkelte fraråder det stadig, skriver Nature, der selv tillader den åbne praksis.

Læs også:

Betalingstidsskrifter vægter 'sexy science' over nøjagtighed

Redaktører: 'Open access har skabt et usundt system'

Falsk forskning afslører dårlig kontrol blandt åbne tidsskrifter

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ks
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.