Billeder af egne blodårer fungerer som wake-up call til rygere og overvægtige
Kilde: 
16 juni 2015

KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:

Patienter, som så billeder af deres egne blodårer, har større chance for at kvitte smøgerne, tabe sig eller tage statiner, som kan sænke kolesteroltallet. Det peger et nyt studie fra Aarhus Universitet på. Studiet blev præsenteret på konferencen EuroHeartCare. Det skriver ScienceDaily.com.

»Patienter, der er i fare for at opleve blodpropper og har et højt niveau af lipider i blodet, skal hurtigst muligt forbedre deres livsstil og tage imod behandling for at nedbringe risikoen for hjertekarsygdomme,« siger Rikke Elmose Mols, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet ifølge Sciencedaily.com.

I studiet blev 189 patienter CT-scanningsbilleder vist billeder af deres egne delvist tilstoppede blodårer, og det havde en effekt hos patienterne.

»At se disse billeder var helt klart en øjenåbner for patienterne. Vi fik reaktioner som: ”Det der er mine forkalkede blodårer, og jeg står overfor en reel risiko og udfordring’. Det kan være det wake-up call patienterne har brug for, når de skal tage deres medicin og lave om på deres adfærd,« siger Rikke Elmose Mols.

Studiet påpeger altså, at selve visualiseringen af ens sygdom er med til at skabe ændringer i patienternes livsstil. Men studiet påpeger ligeledes, at der er brug for flere undersøgelser på området.

Læs også:

Religiøse danskere rammes sjældnere af hjertekarsygdomme

Undersøgelse udfordrer kostråd: Mættet fedt giver ikke hjertekarsygdomme

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.