Bibelen gør sprogteknologi mulig for små sprog
31 august 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Sprogteknologier som Google Translate og Apples Siri kan fint oversætte til og forstå dansk. Der kan derimod komme kommunikationsproblemer, hvis du forsøger med færøsk.

Det skyldes, at færøsk er et relativt lille sprog med få såkaldte eksempeltekster, som sprogforskere kan bruge, når de udvikler sprogteknologier. Danske forskere har derfor fået den idé at tage udgangspunkt i Bibelen og leksikonet Wikipedia – der er teksterne nemlig oversat til stort set alle sprog. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Bibelen er blevet oversat til overraskende mange sprog, selv de allermindste og mest ’eksotiske’, og det, der gør den anvendelig i denne sammenhæng, er, at Biblen er ekstremt konservativt oversat. Versene har en fast struktur og ensartethed på tværs af sprogene, så vi kan lave velegnede computermodeller af selv de meget små sprog, hvor det eneste, vi har på skrift, faktisk er nogle hundrede siders Bibel-tekst,« siger Anders Søgaard, der er professor ved Nordisk Forskingsinstitut på Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.

Ligesom Bibelen har Wikipedia også den fordel, at det findes på mange sprog. I alt er der 35 millioner artikler på 129 sprog, og det giver forskerne mulighed for at udtage en masse eksempeltekster, som kan bruges til at udvikle sprogteknologier som oversættelse.

»Vi kan producere præcise computermodeller for 100 forskellige sprog, som vi nu har gjort tilgængelige for andre udviklere og forskere – blandt andet for sprog som swahili, wolof og xhosa, som er sprog talt i Niger-Congo. Det betyder, at vi i fremtiden vil kunne tilbyde de sprogsamfund de samme sprogteknologiske løsninger, som alle vi andre nyder godt af,« siger Anders Søgaard i pressemeddelelsen.

Forskernes resultater er blevet fremlagt på en konference i London og metodne er præsenteret i artiklen her.

Læs også:

Teologi opstod, da Biblen blev volapyk

Er sprogteknologi ren hype?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.