Bestik bestemmer smagsoplevelsen
Kilde: 
26 juni 2013

Mad smager forskelligt, afhængigt af hvilket redskab du bruger til at spise, skriver Livescience.com

Ost smager mere salt, når man spiser med en kniv, mens yoghurt virkere tykkere, når man bruger en plastic-ske, følge et nyt studie, der netop er bragt i tidsskriftet Flavour.

»Det er noget vi har ignoreret rigtig længe, bestikket, men det har altså en effekt, på den mad vi spiser,« siger psykolog Charles Spence, der står bag studiet, til Livescience.com

Forskningen skal hjælpe med at få folk til at spise sundere ved at bruge det rigtige bestik. Hvis mad smager mere salt med en kniv, så får det måske folk til at spise mindre salt, lyder idéen.

Forskerne nåede frem til resultaterne via flere forskellige forsøg.

I et forsøg skulle forsøgspersoner spise yoghurt med plastic-skeer, der havde forskellig vægt. Her fik de lette skeer forsøgspersonerne til at mene, at yoghurten var tykkere, dyrere og smagte bedre, end den yoghurt, der var blevet spist med tunge skeer.

I et andet forsøg fik deltagerne skeer med forskellige farver. Her synes deltagerne, at lyserød yoghurt smagte mere salt, når de spiste med en blå ske.

I et tredje forsøg spiste deltagerne ost med henholdsvis, knive, gafler, tandstikker og skeer. Her smagte osten mest salt, når deltageren spiste med en kniv.

Læs også på Videnskab.dk:

Er baristaer faktisk videnskabsmænd?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.