Barsk opvækst nedslider kromosomerne
Kilde: 
05 maj 2014

KORT NYT FRA DANMARK:

Amerikanske forskere har undersøgt, hvordan en socialt belastet barndom påvirker børns kromosomer. Studiet tyder på, at en barndom med meget stress og lidt omsorg slider på kromosomernes såkaldte telomerer, hvilket er kromosomernes ender. Det skriver politiken.dk 

Forskerne analyserede spytprøver fra 40 ni-årige afroamerikanske børn, hvoraf halvdelen var opvokset i fattige, belastede familer, mens den anden halvdel var opvokset i ressourcestærke, stabile familier.

Kromosomanalysen af spytprøverne viste, at de drenge, der havde haft en barsk opvækst, havde oplevet 19 procent større slid på deres kromosomers telomerer. Da forskerne kun brugte 40 børn i deres undersøgelse, skal man tage resultatet med et forbehold.

»Hvis disse resultater holder stik i en større undersøgelse, er vi blevet klogere på, at det ikke kun er et hårdt voksenliv, der kan få betydning for, hvor hurtigt telomererne slides ned. Det kan tilsyneladende også ske i barndommen,« siger Kaare Christensen, professor ved Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet til Politiken.  

Studiet er publiceret i tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Læs også:

Innovative mennesker har haft en kreativ barndom

Kvinder og højtuddannede husker barndommen bedst

Levealder aflæst i kromosom-ender

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.