Både kvæg og kyllinger har campylobacter
Kilde: 
27 juni 2012

Infektioner med campylobacter gør hvert år flere tusind danskere syge. Sygdommen viser sig oftest som diarré, feber, hovedpine og mavesmerter. Tidligere undersøgelser har vist, at kylling er en hyppig smittekilde, mens betydningen af smitte fra andre kilder har været uvis.

Nu har Louise Boysens i sit ph.d.-projekt ved DTU Fødevareinstituttet som den første udarbejdet et såkaldt smittekilderegnskab for campylobacter for de infektioner, som danskerne får i Danmark. Det skriver dtu.dk.

Baseret på de prøver, projektet havde til rådighed, viser smittekilderegnskabet, at op mod halvdelen af infektionerne stammer fra kyllinger herunder kyllingekød og 14-17% stammer fra produktion af kvæg. Den sidste tredjedel stammer fra udlandsrejser, hvilket dog ikke er ikke en del af regnskabet.

»I Danmark har vi haft stor succes med at bekæmpe salmonella. Et af redskaberne er smittekilderegnskabet for salmonella. Smittekilderegnskabet har været med til at udpege de vigtigste smittekilder, så myndighederne og fødevarebranchen hurtigt har kunnet sætte ind over for problemet. Campylobacter gør hvert år mange danskere syge, og vi har derfor undersøgt mulighederne for at bruge samme redskab til campylobacter,« siger forsker Louise Boysen fra DTU Fødevareinstituttet.

I ph.d.-projektet har Louise Boysen afprøvet to forskellige modeller til at vurdere smittekilderne. Resultaterne fra de to modeller er rimelig entydige og viser begge, at hovedkilderne til smitte med campylobacter i Danmark er kyllinger og kvæg.

Læs også: Farlige bakterier fra gylle går direkte i grundvandet
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.