Atombomber kan blive Jordens våben mod asteroider
Kilde: 
15 september 2014

KORT NYT FRA DANMARK

Hvad skal vi stille op, hvis en gigantisk asteroide sætter kurs mod Jorden?

Det spørgsmål har EU-Kommissionen sat 13 internationale forskere til at finde et svar på. I følge Jyllandsposten har forskningsholdet, der går under navnet NEOShield, fået i alt 43,5 millioner kroner i støtte til at komme med løsninger og idéer til, hvilke metoder der skal tages i brug, hvis en asteroides kurs sætter mod Jorden, og dermed truer med at udslette alt liv.

Det kan godt være, at det lyder som plottet fra en science-fiction film, men ifølge forskerne er det meget sandsynligt, at Jorden før eller siden vil blive ramt af en asteroide, som vil udslette alt liv. Bliver Jorden ramt af en asteroide med en diameter på nogle hundrede meter, vil det få katastrofale konsekvenser. Har asteroiden derimod en diameter på flere kilometer, vil alt liv på Jorden formodentlig udslettes, ligesom det var tilfældet for 65,5 millioner år siden, da dinosauerne uddøde.

Line Drube, der er dansk rumforsker fra Rumforskningsinstituttet i Berlin, er én af forskerne på NEOShield-holdet. Indtil videre har gruppen kommet med tre forslag:

»Den simpleste måde at få en asteroide til at ændre bane på, er at give den lidt mere fart eller bremse den lidt. Her kan man flyve op med et rumskib – uden passagerer – og med stor hastighed flyve rumskibet ind i asteroiden. Hvis kraften er stor nok, vil sådan et sammenstød kunne skubbe til asteroiden og få den til at ændre fart,« siger Line Drube til JYllandsposten.

»Hvis man kun har et par år, kan man blive nødt til at tvinge asteroiden til at ændre bane med et endnu større skub. Så kan en eksplosion på overfladen være den bedste løsning – og det største våben, vi har, er atomvåben. Derfor undersøger vi også brug af atomvåben som den sidste mulighed.«

»Har man på den anden side rigtig god tid, måske 10-20 år, kan man vælge at bruge tyngdekraften som motor. Så kan man sende et rumskib op og placere det meget tæt på asteroiden. Her vil asteroiden og rumskibet tiltrække hinanden. Hvis man sørger for at holde præcis den samme afstand mellem asteroide og rumskib kan man bruge tyngdekraften til lige så stille at trække asteroiden i en anden retning. Det er en rigtig god løsning, hvis man har en lille asteroide på under 100 meter i diameter og har rigtig god tid,« forklarer Line Drube til Jyllandsposten. 

Læs også: 

Den sjette masseuddøen: Jordens liv forsvinder lidt efter lidt

Tre asteroider i nærkontakt med Jorden

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

esh

Af Nyhedsvagt /redaktionen


 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.