KORT NYT FRA UDLANDET
Elementer af de moderne fugle kan spores flere millioner år tilbage i tiden. Nu viser et nyt studie, at et asteroide-nedslag var med til at sætte fut under fuglenes evolution og spredning for omkring 66 millioner år siden. Det skriver Sciencemag.org.
Det har været svært for forskerne at sætte et præcist årstal på, hvornår fuglene begyndte at udvikle sig til dem, vi kender i dag. Det har været alt imellem 72 millioner år til 170 millioner år siden. Men ved at bruge data om uddøde arter fra velbevarede fossiler har forskerne været i stand til at indskrænket vinduet.
»Dette studie er et af de mest omfattende undersøgelser, der forsøger at sætte årstal på, hvornår disse store evolutionære forskelle begyndte,« siger Luis Chiappe, der er palæontolog på Natural Museum of Los Angeles County i California, til Sciencemag.org. Han har ikke deltaget i studiet.
Forskerne har kigget på to gener hos 230 arter, der repræsenterer alle moderne fugle. Her har de fundet mutationer i generne, som kan spores tilbage til deres forfædre og på den måde kunne de sætte et mere præcist årstal på for fuglenes udvikling.
Den fælles forfader til alle moderne fugle ser ud til at have levet på superkontinentet West Gondwana for omkring 95 millioner år siden. På dette tidspunkt var de tre største grupper af fugle allerede til stede. Det betyder ifølge forskerne, at fuglene efter asteroide-nedslaget for 66 millioner år siden fik flere muligheder for at sprede og udvikle sig, fordi mange naturlige fare døde.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.
Læs også:
Milepæl i biologien: Sådan blev fugle til fugle
Forsker: Kinesisk dinosaur var verdens første fugl
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml