Arktis' smeltende havis øger den globale opvarmning
Kilde: 
18 februar 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Havisen nær Arktis smelter. Det bliver vi jævnligt gjort opmærksomme på, men nu har et hold forskere fra Amerika fundet ud af, at den smeltende is er med til at øge temperaturen nordpå. Det skriver livescience.com.

Siden 1960’erne har forskere ifølge Livescience.com haft hypoteser om, at den smeltende havis forstærker den globale opvarmning, fordi isens albedo, evnen til at reflektere solens stråling, falder.

Nu har forskere fra University of California, San Diego som de første analyseret satellitbilleder fra Arktis fra 1979 til 2011. De har fundet ud af, at den gennemsnitlige refleksion af solens stråling er faldet fra 52 til 48 procent siden 1979.

»Selvom, der er behov for mere arbejde, så ser det ud til, at den faldende albedo fra Arktisk havis forstærker den globale opvarmning mere, end man tidligere havde forventet, « siger Ian Eisenman, der er en del af projektet til Livescience.com.

Den mængde varme, der bliver genereret af den faldende albedo, svarer ifølge forskerne til cirka 25 procent af den gennemsnitlige globale opvarmning, der finder sted lige nu på grund af forhøjet niveauer af kuldioxid.

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Læs også: 

Smeltende Arktis kan give anledning til økonomisk konflikt

Havets svar på varulve fundet ved Arktis

Skrækscenarie: Tøende jord i Arktis kan danne farlige klimagasser

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.