Antioxidant modvirker motionsfordele for ældre mænd
Kilde: 
24 juli 2013

Et stof der eksisterer i rødvin, røde druer samt andre frugter og grøntsager har vist sig at modvirke de positive effekter af fysisk aktivitet hos ældre mænd.

Antioxidanter er ellers kendt for at modvirke ælde af kroppen, og generelt for at give os et sundere liv, men antioxidanten resveratrol viser sig at have en negativ effekt på kondition, blodtryk og kolesteroltal hos ældre mænd. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Testpersonerne i studiet var 27 raske, men inaktive mænd i alderen 60-70 år. De blev undersøgt før og efter et forløb på otte uger med hård træning – henholdvis spinning og crossfit.

Halvdelen af mændene fik 250 mg resveratrol dagligt, mens den anden halvdel fik en placebopille uden virkning. Hverken forsøgspersoner eller forskere vidste, hvem der fik hvad.

Resultaterne viste, at de personer, der havde fået resveratrol ikke fik den kolesterol- og blodtrykssænkende effekt, som resten af forsøgsgruppen havde fået ud af træningen. Derudover havde de kun forbedret deres kondition med 50 procent af, hvad placebogruppen havde.

Forskerne bag studiet mener, at antioxidanten kan have den negative effekt, fordi den fjerner frie iltradikaler i kroppen.

»Vi ved, at for mange frie iltradikaler ødelægger cellerne. Vi ved også, at frie iltradikaler produceres i massevis under et hårdt træningspas, hvilket kan virke paradoksalt. Men muligvis er netop de frie iltradikaler involveret i processen, hvor kroppen superkompenserer efter en omgang hård træning for at blive blive sundere og stærkere. Hvis vi tager alt for mange antioxidanter og dermed helt fjerner de frie iltradikaler, bremser vi måske også processen, hvormed kroppen forbedres efter hård træning,« forklarer Lasse Gliemann, der er Ph.D.-studerende og en af forskerne bag projektet.

Forskerne understreger dog, at mængden af resveratrol i forsøget var meget højere, end hvad man normalt kan få igennem kosten, men man skal til gengæld være opmærksom på, om man får resveratrol igennem kosttilskud.

Læs også på Videnskab.dk:

Vitaminpiller kan slå dig ihjel

Antioxidanter hæmmer effekten af træning

Er rødvin virkelig sundt?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.