Antibiotika kan ændre børns tarmbakterier
Kilde: 
27 januar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Brugen af antibiotika hos børn kan være skadeligt for udviklingen af barnets tarmbakterier. Specielt brugen af mikrolider synes at indebære en vis risiko, viser et nyt studie foretaget af forskere fra universitetet i Helsinki. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Man har længe vidst, at brugen af antibiotika hos børn (og for den sags skyld hos voksne) kan give komplikationer i forhold til resistens. Men det nye studie, som er publiceret i tidsskriftet Nature Communications, viser, at mikrolider (som er en form for antibiotika) kan ændre på bakterierne i maven hos børn og forårsage øget risiko for udvikling af blandt andet astma og fedme.

I pressemeddelelsen siger professor og hovedforfatter på studiet, Katri Korpela fra University of Helsinki:

»Det tager normalt mere end et år for mikrobiotaen (samfundet af mikroorganismer, red.) i maven af komme sig efter en behandling med antibiotika. Hvis et barn får gentagende antibiotikabehandlinger i dets første år, kan mikrobiotaen måske ikke nå at komme sig.«

Det handler om at finde det rette niveau af behandling, mener professor Punita Ponda fra Northwell Health i New York, som ikke selv har været involveret i studiet.

»Vi har jo ikke lyst til at gå tilbage til den tid, hvor folk døde af helt almindelige infektioner, som kunne have været behandlet med den antibiotika, vi i dag. Men man skal bruge det med omtanke,« siger hun til Livescience.com.

Læs også:

Åh nej, antibiotika hjælper mod astmaanfald - hvad skal vi gøre?

Overraskende: Antibiotika er »hamrende effektivt« mod astmaanfald

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

mft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.