Antallet af CT-scanninger eksploderer
Kilde: 
14 maj 2012

Danskerne bliver CT-scannet som aldrig før, skriver Dagens Medicin. Brugen af CT er faktisk fordoblet på bare fem år - det skyldes i høj grad et større fokus på hurtig kræftudredning.

Den nye undersøgelse er gennemført af Landspatientregisteret og Statens Institut for Strålebeskyttelse. Den viser, at der i 2011 blev gennemført knapt 690.000 scanninger i Danmark. Det er mere end dobbelt så mange som bare fem år tidligere, hvor scannerne, der især bruges til diagnosticering af kræft, kun var i brug lidt over 340.000 gange.

Ved CT-scanning er den diagnostiske sikkerhed større end ved almindelig røntgen eller ultralyd, og metoden er derfor et vigtigt værktøj. Det skal dog anvendes med stor omtanke, fordi stråledosen, patienten udsættes for, er større end ved andre scanninger.

Netop derfor bekymringer udviklingen i CT-scanninger ledende overlæge på neuroradiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Edith Nielsen:

»Især de store undersøgelser af brystkasse, mave og bækken, som anvendes til mange udredninger, kontroller og traumer er ganske strålebelastende, og vi ved faktisk ikke, hvad den øgede strålebelastning betyder for folkesundheden på langt sigt,« siger hun.
 

Læs også: Nyt molekyle er særdeles effektivt mod kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.