Analytisk tænkning gør dig mindre religiøs
Kilde: 
08 maj 2012

En undersøgelse fra University of British Columbia fastslår, at analytisk tænkning kan forårsage et fald i religiøs overbevisning, selv hos fromme troende.

»Vores mål var at udforske det fundamentale spørgsmål om, hvorfor folk tror på en Gud i forskelligt omfang,« siger den ledende forfatter bag undersøgelsen Will Gervais:

»En kombination af komplekse faktorer har indflydelse på spørgsmål om personlig spiritualitet, og disse nye fund tyder på, at det kognitive system, som er relateret til analytiske tanker, er en faktor, der kan påvirke vantro,« siger han.

Forskere brugte forskellige opgaver i kompleks problemløsning for at stimulere 650 forsøgsdeltageres analytiske tænkning. Bagefter undersøgte de deltagernes religiøse tro ud fra deltagernes egne udsagn. Og her fandt forskerne, at den religiøse tro faldt, når deltagerne begyndte at tænke analytisk.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science, kan den nye forskning være med til at kaste vigtigt nyt lys på psykologien bag religiøse overbevisninger.

Læs også: Unge dyrker vampyrer som religion

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.